Parkinson sygdom.

Parkinson sygdom

Hvad er Parkinson sygdom?

Parkinson er en progredierende sygdom, der kan medføre fysisk inaktivitet. Parkinson ramte får primært forringet bevægelsesevnen. De får problemer med at bevæge sig normalt. Alt går langsomt, trægt og der kan forekomme rystelser i arme eller ben og sommetider smertefulde muskelkramper.

Parkinsons sygdom er mere almindelig hos mænd end hos kvinder, og mænd bliver også syge noget tidligere. Det er kun voksne, der rammes, og de første tegn på dopaminmangel fremkommer oftest i 50-60 års alderen.

Parkinsons sygdom rammer meget forskelligt. Der kan være store forskelle fra person til person med hensyn til, hvilke symptomer der dominerer, og hvor besværet man bliver af sygdommen.

Symptomer ved parkinson sygdom

De tre hovedsymptomer er motoriske problemer. Symptomerne er langsomme træge bevægelser (hypokinesi), rysten (tremor) og muskelstivhed (rigiditet). Symptomerne kan have forskellig debut. I starten af sygdomsforløbet optræder de ikke samtidigt, men med tiden kan de komme til at gøre det.

Det er ikke kun motoriske symptomer Parkinson ramte oplever. Man oplever også non-motoriske symptomer. Patienterne kan føle sig træt, uoplagt, uinteresseret og opleve manglende livsglæde. Endvidere opleves symptomer som søvnforstyrrelser, depression og mave- og tarmsymptomer også bland Parkinson patienter.

Hvad sker der i hjernen, når man er ramt af Parkinson?

Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Man mister flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin, og man får symptomer på dopaminmangel.

Hvordan stilles Parkinson diagnosen?

Eftersom symptomerne kommer snigende og ikke altid ses ved lægeundersøgelsen, kan diagnosen være svær at stille i de første år. Den bedste indikator på om diagnosen er korrekt er, om symptomerne forsvinder ved behandling med medicinsk behandling.

Træning og fysioterapi til parkinson ramte.

Undersøgelser viser, at parkinsonramte er i langt større risiko for at blive fysisk inaktive sammenlignet med deres jævnaldrende. Vær fysisk aktiv i hverdagen og deltag gerne i specifik træning ved din fysioterapeut. Her kan trænes balancetræning, styrketræning samt hold træning med retnings -og temposkift. Træning har positiv indvirken på bla. den kognitiv funktion, forebyggelse af depression, forbedret søvn, mindre tendens til forstoppelse, nedsat træthed og forbedret evne til at udføre dagligdagsfunktioner. Træning har også en positiv virkning på udnyttelse af medicinen og ikke mindst optimering af hjernes dopaminsystem.

Nyeste forskning peger på positiv effekt af bevægelse, rytme og musik til Parkinson ramte og med baggrund i forskning er konceptet Dans med Parkinson startet.

Du kan på youtube se videoen " Viden om musik og bevægelse" med Anne Korsgaard.

Indlæg skrevet af fysioterapeut Loiuse Gjelstrup Olesen

Opdag, hvordan vores kunder har forbedret deres liv med vores fysioterapitjenester.
Find nyttige videoer om øvelser, skader og meget mere i vores omfattende videoarkiv.
Lær om de nyeste tendenser inden for fysioterapi og sundhed i vores blog.