Det er ikke bare en forstuvning
Hvad er en forstuvning?
En forstuvning af anklen hører til en af de mest almindelige skader inden for sportsverdenen, og derfor er det en skadestype, som de fleste danskere har skiftet bekendtskab med i løbet af livet. Den opstår typisk ved idrætter med hurtige retningsskift, specielt med ujævnt underlag. Den kan også opstå i hop og landinger, hvor man f.eks. lander ned på en modstanders fod.
Ved en forstuvning sker der en skade på de ledbånd og muskler, der sidder omkring ankelleddet. En forstuvning kan variere i sværhedsgrad, fra en mindre skade på musklerne til overrivninger af ledbånd. Lige efter skaden er sket, bliver man hævet omkring anklen. Denne hævelse giver smerte og nedsat funktion af leddet. I de mere voldsomme tilfælde kan man også have pådraget sig et lille brud på fodens knogler. Hvis man er i tvivl om dette er tilfældet, er det vigtigt at man kommer en tur forbi skadestuen.
Akut førstehjælp ved en forstuvning
For at afhjælpe tilstanden går man efter RICEM-pricippet. Man skal afslutte den aktivitet man er i gang med og lægge is på området, for at mindske smerter. For at mindske hævelse og sikre bedre tilbageløb, skal anklen eleveres. Endvidere kan man for at mindske hævelsen komprimere henover anklen. Slutteligt skal man sørge for at bevæge anklen inden for smertegrænsen, som tidligt som muligt. På den måde giver man sig selv det bedste udgangspunkt for at komme hurtigere i gang efter skaden.
Undervurder ikke din forstuvning - Den skal genoptrænes
Den almindelig forståelse af en forstuvning er at det ”bare” er en forstuvning. Dette kan skyldes at hævelse og smerter som regel forsvinder efter 7-14 dage. Når man er smertefri kan man ikke mærke, at man har en skade. Desværre er anklen ikke rask selvom man ikke mærker nogen smerte. Hvis der er sket en muskel- eller ledbåndsskade går der længere tid før disse er helet. Man har brug for genoptræning i mindre eller større grad for at styrke muskulaturen op omkring anklen.
Søg hjælp til genoptræning
Når man først har pådraget sig en ankelskade, har man større risiko for at få en skade igen. Hvis man gentagende gange pådrager sig en ankelskade, kan tilstanden blive kronisk og det kan være svært at træne anklen stabil igen. Det bedste er ikke at pådrage sig en ankelskade i første omgang. Risikoen for at få en, kan nedsættes ved at træne en kombination af stabilitet og styrke træning. Hvis man har brug for hjælp til at genoptræne eller til forebyggelse, kan man med fordel søge hjælp hos en sundhedsprofessionel.
Læs mere om ankel forstuvning
Indlæg skrevet af fysioterapeut Louise Gjelstrup Olesen